Richard Symonds är en konstnär, trädklättrare och vän till Tentsile som tillbringar sina dagar på att måla upp träd, arbeta på uppdrag för att stödja välgörenhetsorganisationer och komma utomhus så mycket som möjligt. Vi pratade nyligen med honom för att be om inspiration och information för konstnärer, naturvårdare och friluftsentusiaster, och hans svar besvikade inte.

Kan du berätta vad du gör och hur länge du har gjort det?

Jag har arbetat som en professionell djurlivskonstnär i över 25 år. Jag började min yrkeskarriär med att arbeta för militären och flyga Target-drönare runt USA och Mellanöstern. Efter detta treåriga kontrakt var jag desperat efter att förfölja min dröm att bli flygpilot. Tyvärr misslyckades mitt försök att få mitt kommersiella flyglicens i USA och jag befann mig snart tillbaka i Storbritannien arbetslös och utan riktning. Jag plockade upp min blyertspenna, började rita katter och hundar och landade snart själv en första uppdrag att rita någons katt! Så mycket av en kliché som det låter har jag inte tittat tillbaka sedan.

Vad fick dig att välja att fokusera mycket av din konst på djurliv och bevarande? Var det en specifik incident som utlöste den?

Min passion för konst har varit med mig sedan barndomen. Jag var barnet som alltid krattade i sina matteböcker och ritade bilder av ET och Storm Troopers! Min far var engagerad i vilda artisten David Shepherd som sin fotograf och nära familjevän, så jag växte upp och tittade på Davids fantastiska konst och kärlek till djurlivet och såg allt han uppnådde. Det tog inte lång tid innan jag blev mer och mer intresserad av djurliv, särskilt afrikanskt djurliv, och jag lovade mig själv att jag skulle tjäna mitt liv från att måla och rita djurliv också. Jag har alltid varit passionerad över djur och kände alltid en koppling till dem, särskilt att växa upp med katter, marsvin och hundar i vårt familjhem. 

Vad har varit din största utmaning, konstnärligt, känslomässigt eller båda, sedan du engagerade dig i djurliv och bevarandeprojekt?

Min hittills största utmaning måste vara att måla mina elefanter i storleken. Denna idé kom till mig för över 10 år sedan i ett ögonblick av galenskap! Jag ville verkligen markera mig i konstvärlden och samtidigt göra ett engagemang för djurlivet att om jag bara kunde övertyga en jägare av elefanter att köpa en måleri i livstorlek istället för att ta en elefants liv, så skulle jag ha uppnått ett speciellt mål . Det uppskattas att en elefant var 15: e minut dödas för deras elfenben, och jag finner det faktum både sjukt och ofattbart.

Vad har varit höjdpunkten sedan att engagera sig i djurliv och bevarande projekt?

En av de underbara förmånerna i min konstnärliga karriär är att kunna resa världen på jakt efter det djurliv jag försöker måla och rita, men i kan också vara oerhört upprivande och emotionell. 2010 åkte jag till Kina för att besöka Djur Asien fristad i Chengdu. Denna fantastiska välgörenhet, startad av Dr Jill Robinson MBE, räddar månbjörnar från gallodlingsindustrin i Fjärran Östern. En björn som rörde mig bortom ord var 'Oliver'. Efter att ha räddats från gallindustrin, där han hade tillbringat 30 år i en liten mörk bur, blev han äntligen räddad och fick 4 speciella år i helgedomen innan han gick 2014. Denna resa lämnade mig tömd av känslor men drivs av passion för att hjälpa till med att samla in så mycket pengar som möjligt för att få slut på denna destruktiva industri. Hittills har jag kunnat samla in över 120,000 XNUMX £ genom försäljning och auktion av mina ritningar för att hjälpa välgörenhetsorganisationer att fortsätta göra det fantastiska arbete de gör. Detta fyller mig med en enorm känsla av prestation, välbefinnande och syfte, eftersom jag vet att mitt konstverk verkligen kan göra skillnad för djurlivet.

Hur är du kopplad till Tentsile, och varför inspirerar deras produkter dig?

Min anslutning till Tentsile kom verkligen från min andra passion i livet, klättring av träd! Jag tror inte att någon på något stadium i sitt tidiga liv inte tyckte om att klättra i träd! Jag minns att jag klättrade på ett vackert kastanjeträd i mina förälders trädgård, där jag ofta skulle göra läger för att fly från mina folk när jag var stygg. Vid 45 års ålder känner jag fortfarande behovet av att fly från allt ibland, och det kan inte finnas något större sätt än att klättra upp i ett 36 meter stort ved inte långt från vårt hus och sitta en timme eller två för att titta på världen nedan går förbi. Av en slump träffade jag en underbar grupp likemindade människor som också hänger sig åt lite klättring på hög nivå, och en av dessa killar presenterade mig för en Tentsile medan vi campade ute i skogen en natt. Jag var direkt kopplad! Det var som alla mina barndomsdrömmar som rusade tillbaka - ett läger i träden, men den här hade verklig stil. Jag äger nu tre tentsiljer och älskar varje minut att campa ute med min fru och unga dotter så ofta vi kan.  

Jag har enorm respekt för Tentsile som företag, inte bara för att de är ett litet brittiskt företag utan också för att de också har en god etisk syn på bevarande. Med varje tält sålt, de plantera tre träd, och för mig är detta en av de främsta anledningarna till att jag ser dem som ett företag med fingret på pulsen.

Kan du beskriva hur det kändes att arbeta med att måla upp i träden i en Tentsile?

En aspekt av min dag är de långa timmarna som jag ens har målade i min studio, och det är ofta dessa tider som resulterar i min galna idéer. I juni arbetade jag på en tigermålning i stor storlek för ett välgörenhetsevenemang den kommande oktober för Tiger Time i London, och det slog mig bara hur fantastisk det skulle vara att avsluta målningen i skogen och upp ett träd. Jag ringde det underbara teamet på Tentsile och förklarade min galna idé till dem, och de lånade mig snart en Trillium för jobbet. Med mitt Trillium som sattes upp några meter in i träden, lyftte jag 8 fot med 5 fot och målade upp med några rep och tillbringade en vacker eftermiddag för att avsluta den livsviktiga tigern ute i naturen bland det vackra landskapet bakom vårt hus.

Vad tycker du är det viktigaste som individer kan göra för att hjälpa arter att överleva de hot som för närvarande står inför dem?

Jag blir ofta frågad, "Gör bevarande verkligen en skillnad för den värld vi lever i idag? ”, Och min ärliga åsikt är absolut ja. Vi lever i extremt svåra tider, och världen blir mindre eftersom fler och fler människor litar på vår bräckliga planet. En sak som är avgörande för vår själva existens är att leva i harmoni med alla varelser på denna planet. Vi behöver verkligen varandra för att överleva och bevarande är den enda faktorn som kommer att fortsätta se till att vi gör det. Som människor måste vi ifrågasätta våra destruktiva vanor och var och en göra vår lilla bit för att stödja bevarande på något sätt vi kan, oavsett om det är genom konst, fotografering, musik, affärer - ni säger det, det är värt att göra.

För att se mer av Richards arbete, kolla in http://www.richardsymonds.co.uk/ eller följ honom vidare Facebook, Twitter och Instagram

21 september 2015 - Alex Shirley-Smith

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.