Ben Trevor, också känd som Tree Top Troubadour, har varit arborist i över tio år och musiker i över tjugo. Hans två yrken kombinerades på ett underbart sätt 2012, då han började utföra spelningar på toppen av mycket höga träd för att skaffa pengar och medvetenhet om cancerforskning och välgörenhetsorganisationer. I vår senaste Tentsile People-blogg pratar vi med Ben om hans liv, hans arbete och träden som får honom att fästas.

1) Kan du förklara vad du gör och hur länge du har gjort det?

Allt började 2012 när jag klättrade på det högsta trädet i mitt dåvarande hemfylke Surrey och utförde en spelning för att samla in pengar för Royal Marsden Cancer Charity - sjukhuset som behandlade min mamma för bröstcancer. Sedan har jag börjat klättra och uppför det högsta trädet i Storbritannien, och uppträdande från toppen av ett stort ek, var lördagskvällen efter rubriken på Större trädfestival 2015. Jag skriver för närvarande ett album med låtar som ska spelas in på höjden i anmärkningsvärda träd i Storbritannien, och mitt slutliga mål är att framställa detta album ovanpå The Tallest Tree in The World - Hyperion, i Kalifornien, USA.

2) Varför är träd så viktiga för dig? 

Mitt första minne av trädklättring var i min tidiga barndom på Wimbledon Common. Det finns några underbara engelska ekar där - de verkade enorma för mig vid den tiden men skulle förmodligen inte så mycket nu. Jag minns bara känslan av att först få fötterna från marken och få stöd av detta vackra nätverk av grenar. Jag tyckte att vibrationerna och rörelserna i denna struktur var oerhört lugnande och gör det fortfarande nu. Jag älskar känslan av söt isolering, inneslutning och ensamhet, och jag minns det ögonblick som det utlöste i mitt sinne, den livliga insikten att den här saken var Levande!

Fröna som dessa enorma organismer växer från - bara små bollar av ren energi och potential. Perfektion av ett ekollon i koppen, eller hur en 'conker', om den får stanna kvar på marken, utan anfall av konkurrerande små händer under rätt tid, öppnar en klaff på sidan och en rot går ner och en shoot går upp - FANTASTISK!

Som individer är de otroliga. Det lugnande förtroendet hos en veteran ek i fullblad, eller det nästan mystiska undrar av redwoods. Majestät i en stadsavenue av mogna Londonplan till det ihärdiga kornet av hagtornet på heden. Jag kan faktiskt inte ens börja beskriva varför de är så viktiga för mig - jag är rädd att det går utöver mitt ordförråd! 

På planetnivå är de helt enkelt avgörande till vår överlevnad, tillsammans med många andra arter. 

3) Vad har varit din största utmaning, konstnärligt eller känslomässigt (eller båda!) Sedan du började som Tree Top Troubadour?

Utan tvekan har uppträdandet på Larmer Tree Festival 2015 varit den största utmaningen hittills, både konstnärligt och känslomässigt. Det hela kom till tack vare Tentsile, skulle du tro. Min vän, co-konspirator och allround riggguru, Syd Howells, hade varit vid Larmer 2014 och satt upp en skärm för dem och hade nämnt för arrangörerna att han hade "en kompis som gör upp träd". Deras svar var, "ja, ta med honom!", Och där började det. 

När jag först gick med på att spela Larmer hade jag förväntat mig att vara väldigt mycket på sidan och göra överraskande framträdanden runt på sajten, akustiskt och oplanerat. Arrangörerna hade dock olika idéer. Jag kontaktades av festivaldirektören James Shepard medan jag gjorde en "recce" av träd runt huvudgräsmattan vid mitt första besök. Vi utbytte några nöjen, då släppte han avslappnat bomben som han vill att jag ska fortsätta efter huvudrubriken på lördagskvällen! Det här skulle inte vara någon enkel scenföreställning heller - Syd och jag blev lurade med planering och innan jag visste ordnade rutinen enligt följande: Jag skulle börja uppsättningen på toppen av ett stort ek, gå ner till en nedre peka mellan sångerna, sedan på en Chesterfield-soffa (med angränsande spegelboll) riggad halvvägs upp i trädet för en melodi eller två, sväng sedan ut över publiken och sjunka ner i trängseln för Grand Finale - voila

Mitt hjärta sjönk och mitt huvud höjde - jag har aldrig känt så bipolära känslor någon gång tidigare - den absoluta glädjen och spänningen vid utsikterna att göra något så spektakulärt fantastiskt framför så många människor, mot den absoluta skräcken och fruktan att göra något så spektakulärt häftigt och potentiellt katastrofalt framför så många människor! De föregående TTT-klättringarna var bokstavligen jag och några kompisar som hade lite av en jolly up-träd och sedan träffade puben för att fira. Det hade varit händelsen som var av största vikt. Konceptet. Låtarna eller prestandakvaliteten var sekundär till själva saken - det var allt för välgörenhet, allt för skojs skull. Detta, å andra sidan, var verkligt och jag var helt ansvarig - uppträdande för ett stort antal betalande människor, på samma räkning som verkligen utövare i världsklass. Jag hade något allvarligt arbete att göra för att komma upp till standard.

Att försöka pressa in det här på ett heltidsjobb och ha små barn innebar att jag var tvungen att göra några riktiga förändringar i min livsstil för att förbereda mig ordentligt för det. Jag började stå upp klockan 5 och springa varje dag för att bli fokuserad och i form. Jag skulle sedan spendera ett par timmar före jobbet, planera och öva min uppsättning och i allmänhet försöka få huvudet runt det hela. Till och med att bara välja vilka låtar jag skulle spela var en utmaning - jag slog upp listan och började igen många, många gånger. Detta var tänkt att vara en stor överraskning på lördagskvällen så jag visste att vi inte skulle få en chans att göra ordentliga repetitioner uppför trädet eftersom vi inte ville ge bort spelet och en massa människor som svängde omkring i träden med gitarrer under dagen skulle ha gjort just det. Denna brist på förberedelse visade sig vara ett stort problem på natten. Jag var i ett tillstånd av hög ångest under veckorna och byggde upp till den stora dagen. Det här var som ingenting jag någonsin gjort tidigare och det blåste mig. 

På evenemangets dag försökte jag fokusera på jobbet och inte bli överväldigad av allt. Det krävde en hel del för att dra mig bort från min lilla familj, men att inte låta barnen gå ner var en motivator, för att inte tala om grillen som jag hade fått från min partner, Kelly, för att jag inte använde all den förberedelsestiden till god användning ! Det som förvärrade saker var att jag hade rivit en muskel i benet (tack vare de tidiga morgondagarna!) Och det fick mig att hobla runt på ett riktigt komiskt sätt - som att någon förfalskade det. Syd att vara i rullstol på grund av en knäppt Achilles-sen gjorde oss till ett mycket osannolikt par för att sätta upp en "Tree Top" -föreställning. 

Tack och lov hade jag om mig den mest fantastiska gruppen människor som hjälper till - en riktig Dream Team. Andrew Walmsley, världsberömd djurlivsfotograf, var där för att fånga handlingen, Syd samordnade och rådde från marken, arborister Marcus Undery och Alfie O'Donnell gjorde ett fantastiskt jobb med att rigga upp soffan, spegelbollen och andra bilder (Marcus till och med skapade en 'LED Stick-Man' dräkt för showen!), Dr. Matt Upson hjälpte till med riggning och var ansvarig för att möjliggöra min "Grand Finale" härkomst i publiken och Andy Robertson var min flyggitarrtekniker. Mitt förtroende förstärktes enormt av att ha dessa killar runt, och jag kunde bokstavligen inte ha gjort det utan dem, men när det kom till showtid kunde jag inte ha känt mig mer ensam.

Jag var i position högst upp i trädet i hela fyrtio minuter medan rubrikhandlingen Femi Kuti absolut förintade publikens sinnen med hans Jazz / Afro-takt extravaganza - 'Tuff. Spela teater. Till. Följ.' slingrade i hjärnan hela tiden, tillsammans med "Vad fan är jag gör här?'. Jag måste säga att jag aldrig har känt mig rädsla som den. Naturligtvis pratar jag inte verklig rädsla, som inför allvarlig sjukdom, utan snarare rädsla för misslyckande, även före rädsla för faller!   Jag kände mig frusen men visste att jag måste flytta - tyst men jag visste att jag var tvungen att sjunga. Jag var väldigt mycket tvungen att skilja ”känsla” från att ”göra”. Jag längtade efter att vara med min familj, någonstans där nere bland dessa silhuettade huvuden, och jag upplevde med stor klarhet den fysiska känslan av begreppet 'Var försiktig med vad du önskar dig'.

När vi testade den trådlösa utrustningen tidigare på dagen, hade ljudkillen sagt att när MC tillkännagav mig, skulle jag höra det i mina öronmonitorer och veta att det var dags. Jag blev trassig när Femi piskade upp till hans ultimata frenade klimax så jag började ringa till ljudkillarna via mikrofonen, bara för att få en viss försäkran om att vi var anslutna - bara för att någon skulle berätta allt skulle bli okej. Jag fick inget svar men höll mig lugn med att veta att vi, som de berättade för mig, så snart MC hade gjort hans saker vi skulle vara levande och redo. MC gjorde sin sak: "Han är en sångerskrivare, han samlar in pengar för The Royal Marsden, spelar för dig ikväll från toppen av ett träd, ge upp det för TREE TOP TROUBADOUR !!! ..." - Ingenting.

Ingenting i mina bildskärmar, inget från min mikrofon. En tunn och avlägsen påfrestning från gitarren ekade ovanför den tröga, förväntade folkmassan, önskar att den inte hade gått ut där ensam. Strålkastaren bränd i botten av trädet, medan jag kraschade och brände på toppen. När jag desperat skänkte in i mikrofonen och fumlade meningslöst med knoppar på batteripaketen kunde jag höra, men inte se, killarna i trädet bakom och under mig ropa "det finns ingen mikrofon!". Publiken gick, jublade och sjöng, beredde mig att få något att hända, men jag kunde inte. Jag dragkedja ner den diagonala klättringslinjen som var på plats för att leda mig till position 2 på trädet i hopp om att få en signalanslutning i lägre höjd, och fick bara några allvarliga repbrännskador på mina fingrar under processen. När de hade fått en handhållen trådlös mikrofon till mig var jag redan besegrad. Jag försökte slå ut en vers och kor av 'Kids' av MGMT, långsamt, med enstaka strums i ett försök att undvika studsningen och åka från huvudsteget PA, men utan monitors var det ett dumt ärende.

Absurditeten av att sitta på en soffa, uppe på ett träd, nära midnatt, med en enorm publik framför mig och under mig, medan den superkända vilda fotografen Andrew höll en mikrofon vid min mun, bara kittade något i mig och humorn till situationen överkom lyckligtvis förtvivlan. Jag gjorde min ursäkt och lovade att återvända nästa dag med en ordentlig uppsättning. Publikens svar, även om saker och ting hade gått så fel, var otroligt. Den berömda "större kärleken" - jag hade aldrig upplevt något liknande. Effekten det hade på mig var grundläggande, som att något klickade på och jag visste att detta bara var en utmaning att övervinna, att inte ge upp och att det jag gjorde var rätt och värdefullt och underbart. Jag kände att jag cirklade i en annan atmosfär och arbetade på en annan nivå än tidigare. Vi hade provat något som aldrig hade gjorts förut och utan att någon föll från trädet kunde saker inte ha gått mera fel, men på något sätt var det fortfarande okej, vi hade helt enkelt lärt oss något. Jag kommer aldrig att glömma hur det kändes.

Vi återvände nästa dag, bytte några leder och grejer runt men gjorde i princip allt på samma sätt, och redskapen fungerade bara. Vad kan du göra, eller hur? Det var en fantastisk uppsättning och publiken var härlig, om inte riktigt frenetisk som föregående natt. Jag kontaktades och gratuleras av många människor efteråt vilket var fantastiskt. Det var några saker som verkligen fastnade i mitt sinne: En dam kom och nämnde min version av The Verves "Drugs Don't Work" som jag hade spelat med hänvisning till en vän som nyligen hade förlorat sin pappa till cancer. Hon sa att efter att ha hört orden i sammanhanget beskrev jag att det verkligen betydde mycket för henne och gav henne tröst i kölvattnet av att förlora sin man till cancer. En karl som hade komplimenterat mig med musiken sa att han "aldrig riktigt tänkte på träd förut" som förvånade mig. Han gick ifrån träden runt honom och såg ut som om han försökte sätta ett namn på ett ansikte som han inte sett på flera år. Som att en helt ny värld öppnade sig i hans sinne, eller så väcktes något väldigt gammalt och avlägset igen. Jag visste att han då skulle bli trädfläkt. En pojke, ungefär åtta år gammal, frågade om jag klättrade på träd varje dag. Jag sa till honom, ja, och han sa att han skulle klättra i träd varje dag också!

Om inget annat hade kommit från den händelsen, skulle jag ha varit lycklig - bara upplevelsen och dessa tre samtal ensam gjorde det hela värt. Så mycket mer gjorde kom dock från det - ett frö planterades, om du kommer att ursäkta ordalaget, och planer för nästa års festivalsäsong görs redan ...

4) Vad har varit höjdpunkten under den tiden?

Se ovan! Men det är verkligen de människor jag har träffat som har haft störst inverkan på mig. Att uppleva andanergi och generositet i andan hos några riktigt speciella människor har inspirerat mig bortom ord och uppmuntrat mig att arbeta på en helt annan nivå. Att träffa Brian Blessed i en källarstudio i Soho för att prata på kameran om TTT var en stor höjdpunkt.

Ett överflöd av historier kom ut från det mötet ensam men bara för att uppleva förstahands enorma värme och kraft i hans personlighet, och att veta att han var intresserad av vad jag hade att säga, var häpnadsväckande. Han är den verkliga affären, det är ingen handling; han är ännu mer kraftfull och magnifik person än den karaktär du ser på TV. Han är en full kraft i naturen och jag är helt ödmjuk över att ha träffat honom.

5) Kan du berätta lite om din insamling genom Tree Top Troubador?

Hittills har jag samlat över £ 4000 med TTT, men planen har alltid varit att hålla en stor insamling i slutet av kampanjen, där jag ska visa en film av hela strävan och auktionera all donerad utrustning. När kampanjen fortskrider blir det emellertid allt svårare att se slutet på det, så jag håller nu på att utarbeta olika strategier för att skaffa pengar.

Jag har börjat skriva ett album som jag tänker spela in i toppen av ett antal anmärkningsvärda träd runt om i landet för att turnera det runt om i Storbritannien och över hela Amerika, i slutändan hoppas kunna utföra det, i sin helhet, upp Hyperion i Kalifornien. Jag hoppas kunna finansiera albumet genom att buska det runt städerna och följa mallen "vardagsrumshow" som många artister använder, men istället för vardagsrum kommer jag att erbjuda att komma och spela upp deras favoritträd! Jag ska också prata / uppträda i skolor och kommersiella organisationer.

Jag hoppas få några välkända namn för att främja detta och har redan haft bra hjälp från människor som Andy Beckwith (Game of Thrones), John Parr (St Elmo's Fire), Labi Siffre (Something Inside So Strong) och, naturligtvis den stora Brian Blessed (allround legend).

Hittills har jag samlat in pengar direkt till Royal Marsden, men vill nu utöka den insamlingen till trädorganisationer. Jag tittar nu på att skapa ett specifikt trädvälgörenhet med arb. företag jag arbetar för som gör att vi kan ge människor och organisationer träd att plantera gratis. Det är dock ett komplext ämne, så jag gör en hel del forskning för att ta reda på var mina energier skulle vara till största fördel. Övervaka den här ytan…

Följ honom vidare för att hålla ett öga på Bens äventyr Facebook, Twitter och Instagram, och leta efter en annan blogg på hans arb. arbeta under de kommande veckorna.

 

 

13 oktober 2015 - Lucy Radford

Lämna en kommentar

Observera: kommentarer måste godkännas innan de publiceras.